Lumen mieltä nostattava vaikutus on ilmeinen. Jopa minä aamulla verhoja sivuun vedellessä ihmettelin lunta, ja juttelin ilosta koiralle, joka tuli hyväntuuliseksi heti herättyään. Koiran ihmetys oli aitoa ja lapsenomaista. Haisteli elämänsä ensilunta, hyppelehti ja riemastui. Jokaista askeltani se seurasi - josko sen seurauksena ryöppyisi tuota valkoista ja ihanaa, mitä voisi napata ja syödäkin. Tänä aamuna näkyi jäniksenkin kulkureitit selvänä jatkumona, mutta koira ei niistä juuri tänä aamuna kiinnostunut.

Entä sitten koululaiseni! Aamu-kankeana tyttöni vetäisi vaatteet päällensä ja ihasteli näkyä ikkunasta. Aamupalasta hän suoriutui hyvässä ajassa ja kysyi, voisiko ulkoiluttaa koiraa... Laitoin lapsen hieman aikaisemmin koulutielle, jotta sai haistella ja tunnustella. Ja nyt tuolla takapihalla komeilee iso, sanoisinko lumiotus, jonka hän rakenteli ulkona vanhempiaan odotellessaan. Kengät ja rukkaset läpimärkinä.

Isompi koululainen ei päässyt julkisella kulkuneuvolla koulutielle, vaan joudutti isäänsä unilta, jotta pääsisi ajoissa kouluun. Isä-pappa mutusteli hammasvälineet ojennukseen ja lähti katselemaan matelevia autojonoja. Liikenne oli puuroutunut, rekat olivat nurin ja poikittain -kuinka siellä sitten bussit menestyisivät, vaikka ovatkin röyhkeimpiä kulkuneuvoja mitä tiedän -ottavat yleensä paikkansa kysymättä. Noin puoli tuntia olisi isompi koululainen myöhästynyt oppitunneilta, ellei isä olisi auliisti auttanut.

Viirun hauta on valoa ja lunta. Viiru -päällimmäinen ajatus mielessä edelleen. Jopa isompi koululainen suri menetystä illalla, ja sai meidät pohtimaan, kuinka merkityksellistä luontokappaleiden elämä meille onkaan. Isompi koululainen oli ollut alunperin ensin kissa-ajatusta vastaan, mutta kuinka ollakaan, kissa tuli ja vei sydämen, ja nyt kielen... surun muodossa.

Olemme suunnittelemassa vähitellen pienelle koululaiselle kissa-yllätystä. Meille kaikille yllätys olisi tietysti suloinen ja mieluisa. Ajattelen että jotain edellistä kisua muistuttavaa uudesta pennusta voisi havaita. Löysinkin yhden ilmoituksen, jonka pennun kuvassa väritys olisi tuonut Viirun muiston hienosti esiin, mutta pentu oli jo löytänyt kodin.

Etsinnät jatkuvat.